+421 233 456 254

Barum. Najobľúbenejšia pneumatika českých vodičov

Český výrobca pneumatík uznávaný po celej Európe vznikol v roku 1948. Od svojho vzniku sa pevne drží stále rovnakej vízie: ponúkať odolné, výkonné a cenovo dostupné pneumatiky. Zistite o ňom viac a prezrite si naše tipy na najlepšie pneumatiky Barum – najobľúbenejšie obutie českých vodičov.

Barum. Najobľúbenejšia pneumatika českých vodičov

Barum v Mojepneu.eu:

Koncern: Continental
Predávané typy: Osobné, úžitkové, nákladné, priemyselné
Trieda: Basic

Kto by nikdy nepočul o pneumatikách Barum, ktoré sú známe svojou výdržou a skvelým pomerom ceny a výkonu. Firma vznikla na konci štyridsiatych rokov minulého storočia spojením troch pôvodných gumárenských výrobcov v Československu. Boli nimi svetoznámi Baťa, Rubena (Kudrnáč) a Matador/Mitas. Autorstvo samotného názvu Barum je pripisované československej automobilovej pretekárke Eliške Junkovej.

Od svojho vzniku sa firma drží stále rovnakej vízie: ponúkať odolné, výkonné a cenovo dostupné pneumatiky. V súčasnosti pôsobí ako filiálka renomovanej nemeckej značky Continental, pod ktorou produkuje na 21 miliónov pneumatík ročne.

 

 

Stručná história značky Barum

Firma sa dodnes hlási k odkazu Tomáša Baťu, ktorý bol pri zrode radu známych značiek vzniknutých v Zlínskom kraji v medzivojnovom období, a ktoré navždy premenili jeho charakter.

Prvé plášte vyrobil Baťa z vlastnej potreby v roku 1932. Určené boli pre nákladné vozidlá. Nasledovali plášte pre vozidlá osobné a počas pár rokov premenil zlínsky podnikateľ vďaka obrovskému rozšíreniu výroby, kvalitou i povestným pomerom cena/výkon (a nielen tým – do propagácie Baťových pneumatík sa zapojil aj Vlasta Burian) pomery na trhu s pneumatikami v Československu.

 

   

 

Samotná značka Barum vznikla po 2. svetovej vojne spojením troch podnikov (Baťa, Rubena (Kudrnáč), Matador/Mitas) do obchodnej organizácie, ktorá mala za úlohu zaistiť distribúciu a predaj spočiatku len pneumatík, neskôr aj ďalších gumových výrobkov.

Politická situácia povojnovej republiky nepriala významným menám bývalej podnikateľskej sféry, a tak boli znárodnené Baťove závody premenované na Svit a následne došlo k pričleneniu ich gumárenskej výroby do podniku Červený október. Túžba po inováciách a ďalšom vývoji v oblasti výroby obutia pre motorové vozidlá našťastie pretrvala a do výrobného programu podnik zaviedol bezdušové a neskôr aj radiálne plášte.

 

   

 

Významným míľnikom sa stalo spustenie výroby v novej pneumatikárne v Otrokoviciach roku 1971 (slávnostné otvorenie prebehlo o rok neskôr). Výstavba prebiehala od roku 1966 s plánom vybudovať najväčšiu a najmodernejšiu pneumatikáreň v strednej Európe, čo sa roku 2016 podarilo prekonať – v tomto roku sa výrobné haly v Otrokoviciach stali najväčším producentom pneumatík na svete.

Rok 1971 je pre značku Barum významný aj pre začiatok partnerstva s Barum Czech Rally. So slávnou medzinárodnou automobilovou súťažou odohrávajúcou sa v kulisách baťovského Zlína je značka spätá hneď od prvého zápasu nielen názvom. Vzájomná spolupráca trvá dodnes.

 

   

Ďalšie zmeny v názve aj fungovaní značky Barum priniesla zamatová revolúcia. V roku 1989 bolo jasné, že bude čeliť silnej konkurencii zahraničných výrobcov, a preto hľadala silného partnera, ktorého našla v koncerne Continental A. G. Zmluva o joint-venture bola podpísaná na konci roku 1992 a na jej základe vznikla spoločnosť Barum Continental s. r. o. (súčasný s. r. o.), ktorá je neoddeliteľnou súčasťou koncernu Continental.

Po uzavretí zmluvy s koncernom Continental nastal raketový rast výroby aj kvality, a to predovšetkým vďaka silnému finančnému zázemiu a novým výrobným a výskumným kapacitám, ktoré umožnili aplikovať najmodernejšie technológie aj na lacnejšie obutie.

V súčasnosti sú pneumatiky Barum druhé najpredávanejšie v rámci koncernu Continental v Európe a medzi českými motoristami sa tešia titulu najobľúbenejšieho obutia vôbec – podľa prieskumu značky vozia pneumatiky Barum takmer každý piaty vodič u nás.

 

Vlastnosti pneumatík Barum

Aj dnes venuje spoločnosť Barum značnú pozornosť výskumu, posúvaniu technológií výroby a inováciám pneumatík, u ktorých sa sústredí predovšetkým na bezpečnosť a pôžitok z jazdy. Základom produktov sú špeciálne gumené zmesi používané v letných, zimných aj celoročných pneumatikách. Vďaka nim majú pneumatiky Barum vyvážené vlastnosti, vysoký kilometrový výkon a vynikajúcu priľnavosť na kľukatých cestách aj mokrej vozovke.

 

Naše tipy na najlepšie pneumatiky Barum:

 

Pneumatiky pre osobné automobily a SUV

 

Barum Polaris 5
Najpredávanejšie zimné pneumatiky v Českej republike

Spolu s výnimočnou trakciou na snehu ponúkajú pneumatiky Barum Polaris 5 krátku brzdnú dráhu a bezpečnú jazdu v zimných podmienkach.

Ich optimálne usporiadané bloky s priečnymi zárezmi v stredových rebrách znateľne zvyšujú záber na snehu, ktorý podporuje špeciálnu konštrukciu profilu uprostred. Multifunkčné lamely sú usporiadané tak, aby zaistili lepší záber vo všetkých smeroch pri kontakte s povrchom vozovky a široké optimalizované obvodové priečne drážky účinne odvádzajú vodu za mokra. Skvelým bonusom je, že behúň pri odvaľovaní produkuje minimum hluku.

Vynikajú nielen v bezpečnosti, ale aj skvelým komfortom jazdy, dostupnou cenou a vysokou variabilitou – vhodné sú pre vozidlá strednej triedy aj pre SUV.

 

 

Barum Bravuris 5 HM
Letné pneu s vysokou výdržou za rozumnú cenu


Mimoriadny kilometrový výkon, nízky valivý odpor, spoľahlivá trakcia, nízka spotreba paliva a veľmi vľúdna cena. Tak by sa dali stručne charakterizovať letné pneumatiky Barum Bravuris 5 HM.

Vyrobené sú zo špeciálnej zmesi High Mileage s novou polymérovou technológiou, ktorá zvyšuje odolnosť voči oderu. Inovatívna konštrukcia ich stredového rebrá v kombinácii s optimalizovanými bočnými drážkami a lamelami ponúka hladké odvaľovanie.


Rebrá pneumatiky Barum Bravuris 5 HM sú premyslene umiestnené tak, aby pomáhali k správnemu rozdeleniu tuhosti a tým prispievali k rovnomernému rozloženiu tlaku po celom odtlačku stopy. To vedie k rovnomernému schádzaniu pneumatiky, a teda vysokej životnosti.






Barum Brillantis 2
Overené, dostupné pneu nižšej triedy bez ústupkov na kvalite

Nízka cena a vysoká bezpečnosť držia pneumatiky Barum Brillantis 2 na popredných miestach predajných rebríčkov, a to nepretržite od uvedenia na trh v roku 2010.

Vďaka asymetrickému dezénu s robustným vonkajším ramenom ponúkajú dobrý kilometrový výkon a optimálnu bezpečnosť v kritických situáciách. Priebežné drážky na vnútornej strane spolu s úzkymi lamelami predpokladajú krátku brzdnú dráhu za mokra a zvýšenú odolnosť proti akvaplaningu.

 

Barum Quartaris 5

Spoľahlivé celoročné pneumatiky

Celoročné pneumatiky pre osobné vozidlá Barum Quartaris 5 sú vhodné pre vozidlá s menším kilometrovým nájazdom a všetkých vodičov, ktorí v zime nevyrážajú do hôr, ale držia sa skôr v meste či v nížinách.

Vykazujú perfektnú trakciu na snehu aj krátku brzdnú dráhu na ľade. Skvele odvádzajú vodu a odolávajú akvaplaningu vďaka smerovo orientovanému dezénu so širokými obvodnými drážkami a plytkými lamelami.

Dezén je samozrejme optimalizovaný aj pre zimné podmienky a ponúka bezpečnú jazdu aj krátku brzdnú dráhu na zasnežných cestách.

 

 

Pneumatiky pre dodávky


Barum SnoVanis 3
Spoľahlivé a účinné pneumatiky na použitie v sťažených zimných podmienkach

Zimné pneumatiky SnoVanis 3 pre dodávky majú nový design dezénu, ktorý je navrhnutý tak, aby bola guma čo najviac v kontakte s vozovkou. Vďaka tomu dochádza pomalšie k ich opotrebovaniu. Pneumatiky SnoVanis 3 majú preto vyšší kilometrový nájazd a teda aj nižšie náklady na prevádzku.

Bezpečnú jazdu na zasneženej aj mokrej vozovke s obutím Barum SnoVanis 3 zaisťujú najnovšie technológie zimnej zmesi pre pneumatiky dodávok. Táto zimná zmes vykazuje nižší valivý odpor a spolu s blokovo a lamelovo usporiadaným dezénom šetrí palivo na snehu v meste aj mimo neho.

 

Barum Vanis 2
Bezpečná voľba pre vodičov aj náklad

Barum Vanis 2 sú letné dodávkové pneumatiky, ktoré sa chvália dlhou životnosťou, vysokou bezpečnosťou a krátkou brzdnou dráhou na suchom aj mokrom povrchu. Znižujú riziko akvaplaningu a nielen vďaka zníženej hlučnosti ponúkajú komfortné jazdné vlastnosti.


Barum Vanis 3
Skvelá voľba pre profesionálov

Obutie Barum Vanis 3 je zamerané na vysoký kilometrový výkon a bezpečnosť za zachovania jazdného komfortu.

Vybavené je najnovšou generáciou behúňovej zmesi, ktorá má znížený valivý odpor a zvýšenú odolnosť proti opotrebovaniu. Má uzavretú konštrukciu dezénu a optimalizované rozloženie lamiel, vďaka ktorému vzniká pri jazde menej hluku. Pokročilá konštrukcia dezénu spolu so štruktúrou blokov vykazujú dobrý brzdný výkon na suchej aj mokrej vozovke a znižujú riziko akvaplaningu.

To všetko vedie k hospodárnosti, zvýšenému jazdnému komfortu a dobrému brzdnému výkonu najmä na suchej vozovke. Perfektné vlastnosti, ktoré ocenia predovšetkým majitelia úžitkových dodávok.


Barum Vanis AllSeason
Hospodárne za každej situácie

Celoročné dodávkové pneumatiky Barum Vanis AllSeason sú vyrobené z novo vyvinutej zmesi High Mileage Van Compoud s vysokým podielom siliky, ktorá zaisťuje perfektný kilometrový výkon v každom počasí. Pneumatiky Barum Vanis AllSeason ponúkajú skvele vyvážený pomer medzi úsporou paliva a dlhotrvajúcim výkonom, a to po celý rok a za dostupnú cenu.

Namiesto radu jemných lamiel využíva dodávkové obutie Barum Vanis AllSeason na výkon v zime široké drážky. Ich nové usporiadanie zachytí viac snehu a zaisťuje vyššie trenie snehu o sneh. Pneumatiky tak ponúkajú lepšiu ovládateľnosť a zároveň účinnejší brzdný výkon za každej situácie v zime. To potvrdzuje aj získaný certifikát 3PMSF.

Po celej ploche hornej bočnice je novo umiestnený až 1 mm dodatočnej gumy namiesto bežne používaného dizajnu s ochrannou lištou. Pneumatiky preto majú vyššiu odolnosť proti odreniu od obrubníkov, čo tiež prispieva k predĺženiu ich životnosti.

 

 

Pneumatiky pre nákladné vozidlá

Barum BD 200 R
Vynikajúca trakcia pre záberovú nápravu

Pneumatiky BD 200 R sú spoľahlivým obudím pre každodenný výkon pri preprave tovaru aj osôb. Vykazujú vynikajúcu trakciu za všetkých poveternostných podmienok, vysoký kilometrový výkon aj odolnosť a teda aj nižšie náklady na prevádzku.

 

Barum BS 49
Vysoká trakcia na ceste aj v teréne

Nákladné pneumatiky Barum BS 49 sú určené primárne pre zadné záberové nápravy ťažkých nákladných vozidiel, možno ich ale použiť aj na riadiace nápravy. Majú špeciálne vyvinutý dezén do terénu určený pre kombinovanú a stredne náročnú prevádzku na stavbách na cestách aj nespevnených cestách.


Priemyselné

Barum Industry S

Robustné pneu nielen pre vysokozdvižné vozíky

Priemyselné pneumatiky Barum Industry S sú vhodné pre vysokozdvižné vozíky a ďalšie typy manipulačnej techniky. Plnogumová konštrukcia zaručuje skvelú elasticitu, odolnosť a bezúdržbovosť. Majú vyvážený nesmerový dezén, ktorý ponúka plynulú jazdu a rovnomerné opotrebenie, ich stredové rebro zaisťuje dobrú stabilitu a lepšiu riaditeľnosť. Zosilnená bočná vrstva chráni ich konštrukciu a zvyšuje odolnosť.