+421 233 456 254

Snehové reťaze – aké vybrať, kedy a ako ich nasadiť?

Snehové reťaze u nás vozí pomerne dlhý rad vodičov, hoci nepatria do povinnej výbavy. Dôvod je jednoduchý – aj v Slovenskej republike sa bez nich hocikedy nezaobídete. Napríklad v horských oblastiach. Aké snehové reťaze zaobstarať, kedy a ako ich nasadiť?

Snehové reťaze – aké vybrať, kedy a ako ich nasadiť?

Snehové záveje, neprehrnuté cesty alebo ľadové koľaje – aj v miernom podnebnom pásme nastávajú situácie, kedy je u vozidla žiaduce zvýšiť jeho priechodnosť terénom, zaistiť vyššiu priľnavosť a účinnejšie brzdenie pri jazde na snehu či ľade. V tej chvíli prichádzajú k slovu snehové reťaze. Využijete ich predovšetkým v horských či v zime menej udržiavaných lokalitách, ale aj pri nečakanej snehovej kalamite alebo v prípade zákonnej povinnosti ich nasadenia určeného značkou. Nehľadiac na to, že pokiaľ by ich použitie mohlo zabrániť dopravnej nehode, poprípade zmierniť jej následky, a vy ste ich nepoužili, nemusí vám poisťovňa vzniknutú škodu uhradiť. Preto je dobré mať aspoň niektorú z ich verzií pripravenú v aute. Pre istotu.

 

Aké sú typy snehových reťazí?

Na trhu je veľké množstvo snehových reťazí líšiacich sa materiálom, prevedením aj účinnosťou. Rozdielna je najmä kvalita článkov, záberové vlastnosti alebo spôsob nasadzovania a v závislosti od týchto faktorov samozrejme cena. Najspoľahlivejšie a najodolnejšie sú reťaze oceľové, ktoré sú tiež najčastejšou voľbou motoristov.

Snehove retezy ocelove

Oceľové snehové reťaze

Účinnosť snehových reťazí z kovu závisí nielen od materiálu, ale aj od počtu jednotlivých článkov, spôsobu pletenia a na styčnej ploche (tu platí jednoduché pravidlo: čím viac, tým lepšie):

Reťaze so šikmou stopou radíme medzi najúčinnejšie snehové reťaze vôbec. Vďaka pleteniu pokrývajú celý povrch behúňa pneumatiky a vykazujú tak vysokú priľnavosť aj krátku brzdnú dráhu. Ich nasadzovanie aj odnímanie je v porovnaní s ostatnými reťazami relatívne jednoduché. Vyrobené sú často z veľmi kvalitnej ocele, a vďaka tomu vykazujú okrem skvelej účinnosti aj dlhú životnosť. Napriek tomu, že je ich cena najvyššia zo všetkých uvedených typov, ak sa pohybujete v horských oblastiach, poprípade zle dostupných a neudržovaných cestách, investícia do nich sa vám určite oplatí. Ide o ideálne snehové reťaze pre vás.

Reťaze s priečkami sú zlatou strednou cestou, ak chcete snehové reťaze kovové. Na behúni pneumatiky sa krížia, a zanechávajú stopu v podobe písmena X alebo H. Pri brzdení zachovávajú stabilitu, sú pohyblivé a dobre priľnavé. Na kolesá sa montujú ľahšie, prenášajú menej vibrácií, ale sú drahšie ako posledný typ kovových snehových reťazí – rebríčkových.

Rebríčkové reťaze sa skladajú z rovnobežných reťazí priečne rozložených na behúni pneumatiky. Ich konštrukcia je jednoduchá, ale účinná. Na kolesá sa uchytávajú háčikmi, ich inštalácia je však zložitejšia – musí sa do nich nabiehať. Hodia sa skôr na jazdu v tenšej vrstve snehu, ich obľúbenosť zaručuje predovšetkým nižšia cena.


Okrem kovových snehových reťazí je možné použiť aj:

Textilné snehové reťaze majú nízku konštrukčnú výšku, a preto je možné použiť ich pri niektorých typoch športových vozidiel, poprípade automobilov, pri ktorých výrobca použitie klasických reťazí priamo zakazuje. Sú ľahšie a menej hlučné ako oceľové reťaze, vynikajú svojou skladnosťou a veľmi jednoduchou montážou. Neničia disky, pri jazde nespôsobujú vibrácie a sú recyklovateľné. Ich výrazným nedostatkom je ale nízka životnosť.

Donedávna mali textilné snehové reťaze štatút vyslobodzovacej pomôcky (v niektorých krajinách to tak stále je), a nebolo možné jazdiť s nimi v úsekoch, kde sú snehové reťaze povinné. To sa ale zmenilo s príchodom textilnej snehovej reťaze AutoSock, ktorá je homologovaná pre osobné vozidlá ako plnohodnotná náhrada – ekvivalent k snehovým reťaziam v miestach, kde jeho použitie dopravné značenie nariaďuje. AutoSock totiž ako vôbec prvý výrobca na svete splnil podmienky pre novú normu EN16662-1:2020, ktorú schválila CEN v Bruseli.

Textilné snehové reťaze AutoStock sú perfektným riešením pre všetkých, ktorí sa v nedostupných oblastiach nepohybujú príliš často, ale pre istotu so sebou chcú voziť účinnú, spoľahlivú a legálnu pomôcku na jazdu v sťažených zimných podmienkach.

Textilni snehove retezy

Chemické/tekuté snehové reťaze sú určené na krátke jazdy, napríklad ako podpora pri výjazde z nečakane zasneženého parkoviska. Na behúňoch pneumatík sa totiž udržia len niekoľko stoviek metrov, poprípade jednotiek kilometrov. Hoci sú vyrábané na chemickej báze, nezaťažujú životné prostredie a sú pomerne lacné. To ich predurčuje k núdzovému riešeniu, ktoré môžete v aute voziť „pre strýka príhodu“. Ako štandardnú náhradu fyzických snehových reťazí ich rozhodne neodporúčame a v prípade zákonnej povinnosti nasadiť snehové reťaze vám tiež nebudú príliš platné – zákon ich použitie v tomto prípade neuznáva.

Vyslobodzovacie pásy nie sú snehovými reťazami a pokiaľ sa ich takto pokúsite použiť v úseku cesty, kde vám značka prikáže použiť snehové reťaze, riskujete pokutu. Sú skladnejšie ako snehové reťaze a ich montáž je tiež jednoduchšia. Vyrobené bývajú väčšinou z plastu a určené sú na jednorazové použitie – po prekonaní krízového úseku ich jednoducho prestrihnete a vyhodíte.

 

Aké sú typy uchytenia snehových reťazí?

Spôsob uchytenia reťaze na koleso sa líši v závislosti od jeho typu aj výrobcu. Menej pohodlným nasadzovaním na kolesá trpia oceľové reťaze, hoci výrobcovia ponúkajú rôzne riešenia - od upínania na háčik, oceľový kord, napínaciu kladku až po samonasadzovacie reťaze. Na druhú stranu aplikácia textilných snehových reťazí je viac než jednoduchá - jednoducho ich na hnacie kolesá nasadíte podobne, ako ponožku.


Najčastejšie riešenie uchytenia snežných reťazí:

Snehové reťaze s ručným dotiahnutím sú lacnejšie a vďaka absencii mechanických častí tiež menej poškoditeľné. Ich montáž je však zložitejšia a po krátkej jazde je nutné ich ručné dotiahnutie.

Snehové reťaze so samonapínacou račňou zaručujú rýchle a pomerne pohodlné nasadenie. Sú však drahšie a obsahujú viac mechanických častí, ktoré sa môžu pokaziť alebo poškodiť.

Rýchloupínacie snehové reťaze ponúkajú špičkovú kvalitu a dokonale jednoduchú inštaláciu. Pri ich nasadzovaní sa neušpiníte, pripravené na jazdu budú behom okamihu a nebudete mať poškodené disky kolies. Hoci sú k dispozícii za vyššiu cenu, jedná sa o dobrú voľbu pre vodičov, ktorí sa často pohybujú v horách.

Snehovy retez

Aký typ snehových reťazí je pre mňa najvhodnejší?

V neprístupných oblastiach sa nepohybujem vôbec alebo zriedka, poprípade raz 1-2x ročne jazdím autom na hory v zime

Vzhľadom na splnenie bezpečnostných noriem, jazdným vlastnostiam, jednoduchej inštalácii, skladnosti a možnosti opakovaného použitia (aj keď nie v takej frekvencii, s akou je možné použiť snehové reťaze z ocele) sú textilné snehové reťaze AutoSock ideálnym riešením pre všetkých, ktorí sa do menej dostupných či horských lokalít dostávajú s autom skôr zriedka a chcú so sebou voziť spoľahlivú a legislatívne schválenú pomôcku v štýle "Čo keby?".

AutoSock

V neprístupných a horských oblastiach sa pohybujem pravidelne

Tu je riešenie jasné, ale pre istotu – čo najkvalitnejšie oceľové snehové reťaze s čo najvyšším počtom jednotlivých článkov na styčnej ploche. Napríklad snehové reťaze Pewag Brenta C XMR 70, ktoré sú účinné, spoľahlivé, overené pre štandardné použitie a odolné, takže vám vydržia roky.

Nasazovani retezu Pewag

Ako vybrať správnu veľkosť snehových reťazí?

Či už zvolíte ktorýkoľvek typ z vyššie uvedených snehových reťazí, je nutné vybrať jeho správnu veľkosť. Našťastie je ich značenie univerzálne a používajú ho všetci výrobcovia. Na výber snehových reťazí potrebujete v prvom rade poznať priemer, šírku a výšku pneumatík, ktoré používate. Všetko nájdete napísané na ich bočniciach.

Hľadajte značenie, ktoré vyzerá nasledovne – R15 185/65, kedy R15 označuje priemer pneumatiky, číslo pred lomítkom šírku v milimetroch, teda 185 mm a číslo 65 za lomítkom značí výšku v percentách počítaných zo šírky.

Po druhé je pri výbere snehovej reťaze nutné poznať hmotnosť vozidla. Tým do 2 t patria snehové reťaze pre osobné automobily. Ak chcete snehové reťaze pre vozidlo s pohonom 4 x 4, SUV, dodávku alebo ľahké nákladné vozidlo do 7,5 t, pozerajte sa po snehových reťaziach s označením 4 x 4. Sú robustnejšie, odolnejšie proti pretrhnutiu a pri vysokej záťaži preto vydržia viac náporu ako snehové reťaze pre osobné automobily.

Rad výrobcov za účelom správneho výberu snehových reťazí ponúka prehľadné tabuľky, poprípade aplikácie, ktoré zohľadňujú nielen veľkosť kolies a váhu, ale aj typ vášho vozidla. Použiť môžete napríklad Konfigurátor snehových reťazí Pewag, ktorý je k dispozícii zadarmo a online. Po rozkliknutí stačí zadať typ vášho vozidla, model pneumatiky/disku a konfigurátor vám ponúkne vhodný typ snehovej reťaze.


Ako a kedy nasadiť snehové reťaze?

Reťaze sa nasadzujú vždy na hnaciu nápravu, kde sú podľa zákona povinné. Pri type vozidla s náhonom na všetky štyri sa riaďte manuálom výrobcu vášho vozidla. Nezabudnite ale na to, že podľa legislatívy musíte v prípade zákonnej povinnosti nasadiť snehové reťaze vždy minimálne na dve hnacie kolesá.

Nasadenie snehových reťazí nie je zložitý úkon, avšak odporúčame vyskúšať si ho nanečisto pred jazdou – v snehovej búrke, v mraze a za zníženej viditeľnosti môže byť ich prvonasadenie zákerné. V praxi ich na hnacie kolesá nasaďte vo chvíli, keď ucítite, že vaše vozidlo nezvláda preniesť dostatok sily na povrch vozovky kvôli snehu či ľadu.

Znacka_snehove_retezy

V každom prípade musíte snehové reťaze nasadiť, ak sa stretnete so značkou č. C 5a „Snehové reťaze” a nasadené ich nechajte kým nenarazíte na značku č. C 5b. „Snehové reťaze-koniec”. POZOR! Značka je platná celoročne!

Spôsob nasadenia sa bude líšiť v závislosti od typu reťaze a často aj od výrobcu.


Nezabudnite na bezpečnosť jazdy so snehovými reťazami

S nasadenými reťazami neprekračujte povolenú rýchlosť 50 km/h - vyhláška je nadradená manuálu výrobcu. Pokiaľ vaše vozidlo využíva ESP, zistite v manuáli, ako ho pre jazdu s reťazami nastaviť. U niektorých automobilov bude nutné vypnúť stabilizáciu či protišmyk, systém môže hlásiť zmenu tlaku v pneumatikách. Pri jazde majte na pamäti, že kolesá so snežnými reťazami sa správajú inak ako kolesá bez nich, čo zásadne ovplyvňuje ovládanie vozidla. Rozdielna priľnavosť môže pri neopatrnom riadení viesť k jazde v protismere či rovnej karambole v priekope.