+421 233 456 254

Aké pneumatiky vybrať pre elektromobil?

Vybrať tie pravé pneumatiky býva niekedy kumšt aj pri bežných automobiloch. A zvoliť správne pneumatiky pre elektromobil nie je o nič ľahšie ani ťažšie - stačí len vedieť, ako na to. Obutie elektromobilov musí zvládnuť predovšetkým vyššiu hmotnosť a vysoký krútiaci moment. Majú preto rozdielnu konštrukciu a vykazujú vysokú odolnosť proti oderu.

Aké pneumatiky vybrať pre elektromobil?

Elektromobily a autá s klasickými spaľovacími motormi vyzerajú často rovnako, napriek tomu sú v rade nielen jazdných vlastností odlišné a tieto rozdiely kladú zásadne iné nároky na obutie. Použitím pneumatík vyvinutých špeciálne pre elektromobily podporíte ich kladné jazdné vlastnosti, zvýšite ovládateľnosť, bezpečnosť, dojazd a znížite hluk aj finančné náklady.

 

Vlastnosti elektromobilov, ktoré majú zásadný vplyv na konštrukciu pneumatík

1. Hmotnosť
Elektromobily sú skrátka ťažšie. A to výrazne (priemerne cca o 200 kg). Je tomu tak predovšetkým kvôli batérii, ktorá musí mať čo najväčšiu kapacitu. Vysoká váha má potom zásadný vplyv na jazdné vlastnosti, ovládateľnosť a opotrebenie pneumatík. Tie majú kvôli tomu zosilnené najmä bočnice, aby si s vyššou váhou poradili, za jazdy sa nedeformovali a zbytočne neprehrievali.

2. Vysoký krútiaci moment
Elektromotory vykazujú výrazne vyšší krútiaci moment ako motory spaľovacie a pri zošliapnutí pedála dokážu behom okamihu dosiahnuť maximálny výkon. Nástup zaťaženia na obutie elektromobilov je preto oveľa intenzívnejší ako pri automobiloch so spaľovacími motormi, pri ktorých výkon stúpa vždy postupne.

Preto je nutné mať predovšetkým pri rozjazde čo najlepší záber. Pneumatiky pre elektromobily majú na tento účel veľmi tuhé a široké stredové rebrá, ktoré znižujú riziko preklzu. Dezény potom mávajú často vzájomne prepojené drážky vo vzorke, čo by malo zabraňovať aquaplaningu.

 

Hankook 1

 

3. Valivý odpor
Aby elektromobil pri svojej váhe došiel čo najďalej (možnosti nabitia batérie zatiaľ nie sú tak rozšírené ako bežné čerpacie stanice), je nutné, aby pneumatiky kládli čo najnižší valivý odpor (teda spotrebovávali menej energie a tým predlžovali dojazdovú vzdialenosť). To ide ale proti priľnavosti v zákrutách, efektívnemu brzdeniu, rovnako ako proti akcelerácii. Zmesi pre pneumatiky určené elektromobilom sú preto vyrábané z tvrdšej zmesi, ale nie natoľko, aby boli výrazne ovplyvnené negatívne javy s tým spojené. Pri ich dizajnovaní je kladený dôraz na čo najnižší valivý odpor, ale s ohľadom na čo najkratšiu brzdnú dráhu a bezpečnosť za sucha aj za mokra.

4. Hlučnosť
Pri spaľovacom motore je najväčším zdrojom hluku motor (cca 50 %). Elektromotor je na druhú stranu až zázračne tichý a v interiéri tak budete počuť aj, obrazne povedané, spadnúť špendlík na podlahu. K nízkej hlučnosti v kabíne tiež prispieva dobre riešená aerodynamika a elektromobily tak neprodukujú hluk ani na diaľnici. Najviac idú teda počuť odvaľujúce pneumatiky. Riešenia tohto problému sú rôzne - od rozdielneho dizajnu dezénu po vkladanie tlmiacej vrstvy dovnútra pneumatiky.

 

HAnkook 2   

 

Ako sú pneumatiky pre elektromobily konštruované?
Všetky tieto faktory sú zohľadnené pri výrobe pneumatík pre elektromobily. Vďaka tomu dokážu optimalizovať ich výkon, a to ako v dojazde na jedno nabitie batérie, tak v tichosti vo vnútri kabíny, dlhej životnosti aj vo vysokej úrovni bezpečnosti a zážitku z jazdy. Skrátka sa vám s nimi v elektromobile pôjde lepšie, lacnejšie a bezpečnejšie.

Výrobcovia to dosahujú cestou kompromisov. Ústupky však nemožno urobiť v celkovej tuhosti plášťa, predovšetkým potom u bočníc. Tie sú zosilnené, aby sa pneumatika v zákrutách nebortila vplyvom odstredivých síl, ktoré tlačia auto po dotyčnici smerom von (tieto pneumatiky bývajú označené písmenami XL a XL+, ktoré symbolizujú vyšší index zaťaženia). Ak by sme v tomto momente použili u ťažkého automobilu s elektromotorom bežné pneu, stratilo by časť ovládateľnosti a reakcie pri riadení by sa predĺžili.

 

Hankook pneu 1   Hankook 02 pneu

 

Aké pneumatiky pre elektromobil vybrať?
Rovnako ako pre automobily so spaľovacími motormi, ani pre elektromobily nie je určený jeden druh pneumatík, ale záleží na type a využívaní elektromobilu – vodič športového vozidla vyžaduje iné vlastnosti pneumatík (napríklad presné a okamžité reakcie) ako vodič auta určeného do mestského prostredia, rovnako ako v zime uplatníte iné vlastnosti obutia ako v lete.

Napriek tomu, že ponuka pneumatík pre elektromobily nie je zatiaľ príliš rozsiahla, nájdu sa výrobcovia, ktorí s týmto stále ešte špecifickým segmentom pracujú.

Širokú ponuku pneumatík pre automobily s elektrickým pohonom predstavil napríklad juhokórejský Hankook. Jeho rad pneumatík ION ponúka obutie pre elektromobily v letnom aj zimnom prevedení pre bežné osobné vozidlá aj SUV.

Ďalej upravil rad svojich existujúcich modelov pre použitie na elektrických vozidlách a označil ich písmenami EV. Toto označenie sa všeobecne používa aj pri pneumatikách iných značiek, ktoré sa vývoju a výrobe obutí pre automobily s elektrickým motorom venujú.

 

Hnakook zima